Monday, December 19, 2011

Phoenix - Balada "Negru Voda"



Phoenix, cunoscută în Occident ca Transsylvania-Phoenix, este o formație românească de muzică rock, înființată în 1962, la Timișoara.

Phoenix a fost deschizătoare de drumuri în muzica adresată publicului larg în România celei de a doua jumătăți a secolului XX. Membrii formației au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului; traseul stilistic al formației a pornit de la muzică beat, evoluând spre rock psihedelic și de aici către hard rock, cu un număr de experimente de rock progresiv. În anii 1970, efectele schimbărilor politice din țară asupra vieții culturale au adus la destrămarea multor formații de gen. Între cele care au continuat prin adoptarea unui stil nou, Phoenix a avut una dintre cele mai neașteptate evoluții, dând naștere subgenului rock numit etno rock (inspirat din folclorul românesc autentic.
Sursa

Nicolae (Nicu) Covaci (n. 19 aprilie 1947, Timișoara) este un pictor, grafician și muzician (compozitor, cântăreț și chitarist) român, cunoscut ca fondator și lider al uneia dintre primele și cea mai bună formație de muzică rock Transsylvania Phoenix din România, cunoscută în România doar ca Phoenix. Este considerat de mulți ca fiind unul dintre cei mai buni chitariști rock din România generației sale.
Sursa

Melodia Balada Negru Voda face parte din primul LP al formației, intitulat Cei ce ne-au dat nume și editat în 1974 de către casa de discuri Electrecord. Piesa este compusa de Nicu Covaci pe versuri din folclorul romanesc.

Balada Negru Voda - Versuri:

Negru Vodă şi-a lui ceată,
Toţi voinici cu fruntea lată,
Şi cu ghioage groase, drepte
Şi cu plete lungi pe spete
Suie creasta munţilor
Munţilor, cărunţilor,
Şi trecând peste hotare
Voinicilor strigă tare:

Alelei, voinicii mei,
Mândri puişori de zmei,
Ia vedeţi cele câmpii
Zmălţate cu iasomii,
De duşmani ce sunt cuprinse
Şi de flăcări ce-s încinse.
Acolo-s ai voştri fraţi,
Toţi voinici ca brazi-nalţi,
Ascultaţi suspinul lor,
Jalea şi-a lor aprig dor.
Ghioagele vi le-apucaţi,
Arcele vi le-ncordaţi,
Foc în duşmănie daţi ,
Şi din ţară-i alungaţi,
Şi pe fraţi de ei scăpaţi.

Ostaşii cum auzeau,
Ghioagele şi le-apucau,
În duşmani se năpusteau,
Ca pe-o pleavă-i vânturau,...
Pe câmpii cu iasomie,
Când stă soarele-n chindie,
Ca fraţi buni se-mbrăţişau,
Şi ţara o stăpâneau....

Sursa Versuri

No comments:

Post a Comment